President Cyril Ramaphosa het gisteraand aangekondig dat werk aan die gang is om ’n meganisme te ontwikkel vir ’n geteikende Basiese Inkomste Ondersteuning (BIS) vir die mees kwesbares, binne die land se fiskale beperkings.

“Dit sal voortbou op die innovasie wat ons ingestel het deur die SRD [maatskaplike verligting van nood]-toekenning, insluitend die koppeling van die data wat ons regoor die regering het om seker te maak dat ons almal bereik wat in nood is,” het die president gesê.

Die president het Donderdagaand die staatsrede (SONA) by die stadsaal in Kaapstad gelewer.

Verdere besonderhede oor die toelaes sal in die 2023-begroting uiteengesit word, wat op 22 Februarie deur die Minister van Finansies, Enoch Godongwana, gelewer sal word.

In Desember 2021 het die Departement van Maatskaplike Ontwikkeling (OSD) die Deskundigepaneelverslag oor basiese inkomstesteun bekendgestel.

’n Span kundiges oor BIS het aanbeveel dat die regering ’n basiese inkomstetoelaag geleidelik implementeer, wat begin met die bestaande COVID-19-toelaag vir maatskaplike verligting van nood wat geïnstitusionaliseer is en ’n platform vorm vir ’n uitgebreide stelsel van BIS.

Die deskundige paneel is gestig as deel van ’n Internasionale Arbeidsorganisasie (ILO)-inisiatief, tesame met die DMO, om die opmerklikheid en uitvoerbaarheid van basiese inkomstetoelae-opsies vir Suid-Afrika te ondersoek.

R350 SRD-toekenning

In ’n poging om die stygende lewenskoste te versag, het president Ramaphosa verder aangekondig dat die regering sal voortgaan met die R350 SRD-toekenning wat tot Maart 2024 verleng is.

Die R350-toelaag vir maatskaplike noodleniging (SRD) bereik tans sowat 7,8 miljoen mense regoor die land.

Die regering het die SRD-toekenning in Mei 2020 ingestel as ’n tydelike maatreël om te reageer op die behoeftes van die mees kwesbares, wat geraak is deur COVID-19- inperkingsmaatreëls.

Die President het opgemerk dat die stygende lewenskoste armoede en ongelykheid verdiep, met miljoene Suid-Afrikaners wat nie vir hulself en hul gesinne kan voorsien nie.

“Dit is die taak van die staat om ’n minimum vlak van beskerming te verskaf waaronder geen Suid-Afrikaner sal val nie. Op die oomblik in ons land is daar meer as 25 miljoen mense wat een of ander vorm van inkomstesteun ontvang.

Die maatskaplike toelaag sal na verwagting verhoog word wanneer die Minister van Finansies sy begroting uiteensit.

Daarbenewens het die president beklemtoon dat ongeveer twee miljoen behoeftige huishoudings gratis basiese water, gratis basiese elektrisiteit en gratis vaste afvalverwydering ontvang.

Hy het opgemerk dat ongeveer 60% van die regering se begroting bestee word aan wat bekend staan ​​as die maatskaplike loon, wat verskeie vorme van ondersteuning, basiese dienste en bystand aan huishoudings en individue verskaf om armoede en honger te bekamp. 

–SAnews.gov.za