Dion George, DA-woordvoerder oor finansies, sê die gryslys van Suid-Afrika deur die Finansiële Aksietaakmag (FATF) is ’n verdoemende aanklag van ons strafregstelsel en die regering se onvermoë om finansiële misdade soos geldwassery en terrorismefinansiering te bekamp. 

“Hierdie situasie het hoofsaaklik ontstaan ​​as gevolg van die ontoereikendheid van ons wetlike raamwerk en die versuim van die owerhede om diegene wat verantwoordelik is vir sulke oortredings te vervolg,” sê George.

Die gryslys het ons nasie in groot gevaar geplaas, aangesien die res van die wêreld Suid-Afrikaanse maatskappye en individue nou as hoërisiko in globale transaksies beskou. 

“Hierdie ontwikkeling is heeltemal onaanvaarbaar, en dit is ons regering se plig om onmiddellik op te tree om hierdie onhoudbare posisie reg te stel. Ons moet vertroue in ons finansiële stelsel herstel en aan die internasionale gemeenskap bewys dat Suid-Afrika ’n verantwoordelike en betroubare vennoot in internasionale handel is,” meen George.

Die onmiddellike effek van die gryslys is dat Suid-Afrikaanse kliënte in die internasionale mark onderworpe sal wees aan verbeterde omsigtigheidsondersoek, wat die koste van sake doen sal verhoog vir Suid-Afrikaanse maatskappye en individue wat internasionaal handel dryf of bankrekeninge of beleggingsrekeninge in die buiteland hou. 

Dit sal ook toegang tot befondsing van nie-winsgewende organisasies en multilaterale ontwikkelingshulp bemoeilik.

Verder sal Suid-Afrikaanse banke verhoogde koste in die gesig staar in die bestuur van korrespondentbankverhoudings en verhoudings met globale infrastruktuurverskaffers soos betaalstelsels.

Dit sal aansienlike implikasies vir Suid-Afrika se ekonomie hê, wat wissel van minder as 1% tot 3% vermindering in BBP, afhangend van hoe vinnig ons die gryslys kan verlaat. Boonop sal ons reputasie ly onder die negatiewe publisiteit van die gryslys. 

Dit sal Suid-Afrika se internasionale verhoudings op baie maniere beïnvloed, wat uiteindelik lei tot ’n verminderde behoefte vir sakeverhoudings met Suid-Afrikaanse geassosieerdes.

“Die erns van die situasie vereis dat ons topprioriteit moet wees om vinnig op te tree om ons reputasie te herstel en die vertroue van die wêreldgemeenskap te herwin sodat SA so gou moontlik die gryslys kan verlaat,” meen George. 

“Die regering moet ’n omvattende en samewerkende benadering volg om die oorblywende bekommernisse van FATF aan te spreek deur gekoördineerde aksie oor departemente en instellings te neem – van die vervolgingsowerhede tot die Valke, die Finansiële Intelligensiesentrum, die Departement van Binnelandse Sake, die polisie, die SAID, en ander.”

Die regering moet hom daartoe verbind om institusionele kapasiteit, prosesse en stelsels in sleuteldele van die toesig-, ondersoek- en vervolgingsdienste te herbou.

Die DA sal druk op die regering plaas om nou saam te werk met finansiële instellings en die veiligheidskluster om aan FATF se oorblywende aanbevelings te voldoen en ’n duidelike boodskap uitstuur dat ons land nie as ’n kanaal vir onwettige finansiële aktiwiteite sal optree nie.

“Die DA is daartoe verbind om die integriteit van ons finansiële stelsel te herstel en ons posisie as ’n gerespekteerde globale speler te versterk.”

Lees ook: