Die kragvoorsiener Eskom sê hy hou ’n valkoog oor sy kragstasies te midde van voortdurende beurtkrag, aangesien hy verskillende fases van die elektrisiteitsbesparingsmaatreël implementeer.

Eskom se hoof van opwekking, Thomas Conradie, het op ’n media-inligtingsessie wat vanmiddag gehou is, in samewerking met die Regeringskommunikasie- en Inligtingstelsel (GCIS), gesê daar is tans geen planne om beurtkrag van fase 6 na fase 8 te verhoog nie.

“Dit was ’n baie moeilike week vir ons almal omdat sommige kragopwekkingseenhede buite werking was,” het Conradie gesê.

Volgens Conradie het nat steenkool en swak weerstoestande daartoe bygedra dat Eskom fase 6 in werking gestel het.

“Ons het probleme gehad om steenkool te kry weens reën en swak weer, maar ons hou al ons kragsentrales in stand,” het Conradie gesê en bygevoeg dat die semistaatsinstelling daarin geslaag het om van sy eenhede te herstel.

Hoewel daar ’n mate van verbetering is, het Conradie gesê dat “sommige risiko’s” voorlê.

Eskom het vroeër vandeesweek gesê weens die onklaarraking van ’n aantal opwekkingseenhede, sal fase 6-beurtkrag deurlopend geïmplementeer word tot verdere kennisgewing.

Verlede naweek het die turbine op eenheid 2 van die Koeberg-kernkragstasie uitgeskakel. 

Die reaktor het op die turbine-rit gereageer deur krag te verminder en dit het krities gebly, soos ontwerp, met geen gevolge vir kernveiligheid nie.

Die Nasionale Tesourie het voorgestel om Eskom oor die volgende drie jaar van R254 miljard se skuldverligting te voorsien. Dit is Woensdag deur Enoch Godongwana, minister van finansies, bevestig terwyl hy die 2023-begrotingstoespraak gelewer het.

Van die R254 miljard se skuldverligting sal R168 miljard in kapitaal wees, terwyl R86 miljard in rente sal wees, het die tesourie in sy 2023-begrotingsoorsigdokument gesê. In die verslag het die tesourie gesê Eskom se bedryfsmislukkings weens sy “onhoudbare” finansiële posisie.

Sedert 2008/09 het die regering die nutsmaatskappy van R263,4 miljard se reddingsboei voorsien. Hierdie toewysings, het die tesourie gesê, het nie daarin geslaag om die ineenstorting van Eskom se balansstaat en bedrywighede te stuit nie.

Met ’n huidige skuld van R423 miljard op sy boeke, het die tesourie gesê die syfer plaas ’n “enorme dreinering op die ekonomie”.

Onlangs het Eskom, Nasionale Tesourie en die Departement van Openbare Ondernemings ooreengekom om ’n meganisme te ontwerp vir die bou van nuwe transmissie-infrastruktuur wat voorsiening sal maak vir uitgebreide privatesektor-deelname in die ontwikkeling van die transmissienetwerk.

In hierdie verband het die Tesourie ’n internasionale konsortium aangestel met uitgebreide ondervinding in die bedrywighede van steenkoolkragstasies om alle aanlegte in Eskom se steenkoolvloot te hersien en advies te gee oor bedryfsverbeterings. Die hersiening is geskeduleer om teen middel 2023 te voltooi. Daar word van Eskom verwag om die operasionele aanbevelings wat uit hierdie onafhanklike assessering voortspruit, te implementeer.

Intussen het Eskom Vrydag die aanstelling van Calib Cassim as tussentydse groep-hoof (de Ruyter se oudpost) aangekondig met onmiddellike effek.

Cassim sal die Eskom-bestuurspan lei tot verdere kennisgewing.

Cassim is in November 2018 as Eskom se finansiële hoof (HFB) aangestel nadat hy vanaf Julie 2017 as waarnemende finansiële hoof gedien het. 

– SAnews.gov.za