Nou dat Suid-Afrika sonder ’n uitvoerende hoof van Eskom sit, en steeds wag om te hoor wie die minister van elektrisiteit is, is die vraag op almal se lippe: Het die regering gebeurlikheidsplanne in plek vir fase 8-beurtkrag?

Fase 8-beurtkrag sal beteken dat jy meer as 12 ure per dag sonder krag sal sit. Dit beteken dat in ‘n metro soos Kaapstad die helfde van die stad op enige gegewe oomblik sonder krag sal sit.

“Die DA is ontsteld oor die toenemende tekens dat Suid-Afrika in die komende weke na fase 8-beurtkrag, en meer, opgegradeer sal word,” sê Ghaleb Cachalia, DA-LP en woordvoerder oor openbare ondernemings.

“Ons ekonomie steier reeds van die verwoestende impak van tot 6 fases van beurtkrag. Enigiemand se raaiskoot is presies hoe 8 opwekkingseenhede almal gelyktydig onklaar raak – wat tans neerkom op 21 243MW se opwekkingskapasiteit plus 3 566W uit as gevolg van beplande instandhouding,” voeg Cachalia by.

Noudat ons gekonfronteer word met fase 6-beurtkrag met die vooruitsig van verdere eskalasie, laat dit die vraag ontstaan ​​wat presies die Eskom-direksie gedoen het om die teikens te bereik wat hy hom net twee weke gelede gestel het? Die uitwerking op lewens en lewensbestaan ​​van fase 8 en hoër kan heel moontlik lei tot ’n algehele stilstand van die Suid-Afrikaanse samelewing, aangesien besighede hul deure sluit en dienslewering heeltemal tot stilstand kom.

AfriNUUS het vroeër berig dat Eskom besig is om ’n beurtkragrooster op te stel vir fase 8-beurtkrag en meer.

Eskom het gister aan AfriNUUS bevestig dat fase 6-beurtkrag tot verdere kennisgewing ingestel sal word. Eskom se portaal wat die stand van sake by die kragnetwerk beskikbaar stel, skets ook ’n kommerwekkende prentjie.

Eskom se voortdurend veranderende benadering tot die kragkrisis is bevestig deur Eskom-bestuurders wat aangekondig het dat die energiebeskikbaarheidsfaktor-teiken einde Maart van 60%, wat ’n paar weke gelede deur die maatskappy se direksievoorsitter gestel is, nie meer haalbaar is nie. 

“Terwyl alle onafhanklike energiekenners gewaarsku het dat so ’n teiken onrealisties is, is dit kommerwekkend dat Eskom se direksie gemaklik was om die land valse hoop te gee.Sulke roekeloosheid te midde van ’n krisis is onverantwoordelik en die raad moet tot verantwoording geroep word,” meen Cachalia.