Die maatskappy TotalEnergies is gekritiseer vir groot winste te midde van die klimaatkrisis.

Deur Liezl Human (GroundUp)

  • Die omgewingsgroep Green Connection het hulself tot die Franse en Europese parlemente gewend oor TotalEnergies se buitelandse olie- en gasprojekte in Suid-Afrikaanse oseane.
  • Franse nie-regeringsorganisasie Bloom het hierdie maand hul besoek aan Parys en Brussel onderneem.
  • Bloom het 78 finansiële instellings versoek om op te hou om in TotalEnergies se olie- en gasprojekte in Afrika te belê.
  • Die Green Connection neem ook die presidensie en Minister van Minerale Hulpbronne en Energie, Gwede Mantashe, hof toe omdat hulle nie ’n geïntegreerde energieplan geïmplementeer het nie.

Die omgewingsgroep Green Connection wend hulself na Franse LP’s en lede van die Europese Parlement om die Franse korporasie TotalEnergies aanspreeklik te hou vir sy “oseaangryp” in Suid-Afrikaanse waters.

TotalEnergies het aansoek gedoen om omgewingsgoedkeuring vir olie- en gaseksplorasie-boorwerk in verskeie gebiede in die buiteland langs die Weskus, Kaap Agulhas en Mosselbaai.

Die Green Connection het vandeesmaand vergaderings in Parys en Brussel gehou met Franse LP’s en lede van die Europese Parlement, en hulle aangemoedig om TotalEnergies te versoek om “weg te beweeg van fossielbrandstowwe na hernubare energie”, het Liz McDaid, strategiese leier by die Green Connection, gesê.

“Ons het ’n klimaatkrisis … en wat Total doen, sal beslis die klimaatkrisis vererger,” het McDaid tydens ’n inligtingsessie in Kaapstad op Dinsdag 22 Februarie gesê. Sy het gesê ons sien reeds die uitwerking van klimaatsverandering in Suid-Afrika met onlangse droogtes en vloede.

Die besoek is ondersteun deur die Franse oseaanbewaringsorganisasie Bloom. Tydens Dinsdag se inligtingsessie het Swann Bommier, Bloom se veldtogdirekteur, gesê dat ongeveer 100 lede van die Europese parlement, Franse parlement en burgemeesters steun getoon het vir die veldtog teen TotalEnergies.

“Dit is bemoedigend om te weet dat ons daardie ondersteuning in Europa het,” sê kleinskaalse visser Christian Adams wat deel was van die afvaardiging. Hy het gesê hy is geëerd om met LP’s te praat oor die impak wat die TotalEnergies se projekte op die lewensbestaan ​​van vissers sal hê.

Bloom het 78 sleutelbanke en batebestuurders, insluitend JP Morgan, Black Rock, Barclays en Goldman Sachs, gekontak en hulle aangespoor om nie in TotalEnergies se fossielbrandstofprojekte in Afrika te belê nie. 

Slegs vier van hulle het daartoe verbind om op te hou om die projekte te ondersteun, het Bloom gesê. Die finansiële sektor is “verslaaf aan TotalEnergies se winste”, het hy gesê. 

TotalEnergies het ’n wins van sowat $20,5 miljard vir 2022 aangemeld.

Hy het gesê Bloom het die Franse regering herinner aan sy Just Transition-dekarboniseringsvennootskap met Suid-Afrika.

TotalEnergies het nie op GroundUp se navrae gereageer teen die tyd van publikasie nie. 

In ’n persverklaring verlede November in reaksie op ’n ope brief van die Green Connection en Bloom, het Patrick Pouyanné, uitvoerende hoof, gesê dat die eksplorasieprojekte gas aan die Suid-Afrikaanse binnelandse mark sal verskaf, as deel van ’n bydrae tot die land se wegbeweeg van steenkool en gebruik van gas as ’n oorgangsbrandstof. Pouyanné het opgemerk dat Suid-Afrika steeds staatmaak op steenkool vir elektrisiteitsopwekking en dat toegang tot energie ’n groot bekommernis in die land is.

Hy het gesê TotalEnergies ontwikkel ook ’n portefeulje van sonkrag- en windenergie-opwekking.

Die Green Connection neem die presidensie en die departement van minerale bronne en energie (DMRE) hof toe omdat hulle nie artikel 6 van die Nasionale Energiewet geïmplementeer het deur die ontwikkeling van ’n Geïntegreerde Energieplan nie.

Die DMRE het bevestig dat hy hierdie hofstukke ontvang het en gesê Mantashe sal “in die loop van die litigasie” reageer.

Lees die oorspronklike berig op GroundUp deur hier te klik. Die berig is oorspronklik deur GroundUp gepubliseer en met vergunning in Afrikaans hier geplaas.