Die parlement sê die heropbouproses van brandbeskadigde Parlementsgeboue sal binne 24 maande voltooi word, nadat dit verlede Januarie deur ’n brand verwoes is.

Sekretaris van die Parlement, Xolile George, het dit Dinsdag tydens ’n media-inligtingsessie aangekondig om besonderhede oor die heropbouproses van die dele van die geboue van die Parlement wat deur die brand beskadig is, te kommunikeer.

Die brand het op 2 Januarie 2022 uitgebreek en vir minstens drie dae gebrand wat beide die Ou Vergadering en die Nasionale Vergadering se geboue van die Parlement ernstig geraak het. Hierdie geboue huisves die kamers van die Nasionale Vergadering en noodsaaklike kantore van die Parlement.

“Daar word beplan dat die projek binne 24 maande voltooi sal word met ’n verdere ses maande om probleme en uitdagings wat na heropbouproses ontstaan, te hanteer.

“Gegewe die omvangryke aard van die skade is daar beplan dat dit enigsins tussen 42 en 48 maande sou neem om hierdie werk te doen.

“Maar ons is bly dat in ons gesprek met die Ontwikkelingsbank van Suider-Afrika (DBSA) en hul eie tegniese vermoë in ag geneem word. Hulle het ons die versekering gegee dat hierdie projek binne 24 maande uitgevoer kan word,” het George gesê.

Die Sekretaris van die Parlement het gesê dat hulle verskuldig is aan die meer as 300 mans en vroue van die brandweer- en reddingsdienste wat meer as 71 uur onvermoeid gewerk het om die brand te bedwing en sodoende die res van die historiese geboue van die Parlement te red.

Enoch Godongwana, minister van finansies, het verlede jaar tydens die mediumtermynbegrotingsbeleidsverklaring R2 miljard aan die parlement toegeken vir die heropbouprojek van die parlement.

Foto: Bruce Sutherland / Stad Kaapstad (Verskaf)