Uit die 38 polisiestasies wat vir dienslewering en infrastruktuurkwessies gemonitor is, het slegs 31,6% van hulle toegangsbeheerpunte gehad. Boonop het 26,3% geen aanhoudingselle gehad nie en 10,5% het nie eens enige aanhoudingfasiliteite gehad nie.

Dit is aan die lig gebring in die 2021/22 Polisie Behoeftes en Prioriteite (PNP)-verslag wat deur die departement van polisietoesig en gemeenskapsveiligheid in vandag se staande komitee voorgelê is.

“Hierdie syfers is ’n aanduiding dat SAPD nie meer die vermoë het om nuwe infrastruktuur in stand te hou of te bou nie. ‘n Voorbeeld hiervan is dié van die Makhasa-polisiestasie wat die afgelope 9 jaar in die beplannings- en ontwerpstadium gebly het sonder enige redes vir die vertragings,” sê Gillion Bosman, DA-woordvoerder oor gemeenskapsveiligheid in die Wes-Kaap.

Die Departement doen jaarliks ​​verslag oor die Wes-Kaap se polisiebehoeftes en -prioriteite, wat daarna aan sleutelrolspelers in die openbare sektor en die burgerlike samelewing versprei word om die besluite wat op nasionale vlak geneem word, te beïnvloed. Dit word in die Wet op Gemeenskapsveiligheid vereis, en ons provinsie [die Wes-Kaap] bly die enigste om dit te doen – wat verder beklemtoon hoe ernstig die Wes-Kaap sy toesighoudende rol opneem.

Terwyl die Provinsiale Kommissaris en sy span eers op 7 Maart moet reageer, is dit jammer dat daar ’n verskeidenheid kwessies is wat uit die vergadering ontstaan ​​het:

  • Al is 21 267 deur SAPD toegestaan ​​in die provinsie, was daar in Maart 2022 net 18 867 werknemers.
  • Hierbenewens het polisiebeamptes verlede jaar tot 15 730 afgeneem van 16 240 in 2021. Die 1 118 nuwe rekrute wat in Desember aangekondig is, sal in die provinsie se hoedanigheid bystaan, maar die vakaturekoers is steeds kommerwekkend.
  • Die SAPD tot bevolkingsverhouding in die Wes-Kaap is 1:417, met die Stad Kaapstad se gemiddeld op 1:622 gestel. Daar is sommige stasies wat teen verhoudings bo 1:800 werk, insluitend dié van Harare, Samora Machel, Gugulethu en Delft.
  • As sodanig is die saaklading van speurders gemiddeld meer as 200 dossiere per persoon, wat 333% bo die 50-60 saakstandaard is.

Gillion Bosman sê: “Ondanks die kommerwekkende konteks van ons polisie, is ons gelukkig om ’n provinsiale departement te hê wat daartoe verbind is om veiligheid te verbeter. Oor die afgelope nege maande het die Departement 5 landelike distriks- en 2 Stadsverbintenisse gehou om insette en aanbevelings van ’n verskeidenheid belanghebbendes te ontvang. Aan elke betrokkenheid het tussen 120 en 180 mense deelgeneem en het ons departement toegelaat om sterk toesig te hou.”

“As die DA in die Wes-Kaap sê dit sien uit daarna dat die SAPD die volgende staande komitee sal bywoon om verantwoording te doen vir hierdie bevindings. Ons inwoners verdien om te weet wat die ware stand van misdaadbestryding is.”