Dit sal die Oos-Kaapse provinsiale regering na raming R4,5 miljard kos om pad- en bruginfrastruktuur wat beskadig is deur die vloede wat die provinsie verlede week getref het, reg te maak en te vervang.

Dit is Maandag bevestig deur Oos-Kaapse LUR vir samewerkende regering en tradisionele sake (CoGTA), Zolile Williams, wat die media ingelig het oor die werk van die regering om die impak van vloede te bestuur.

“Dit sluit nie alle ander infrastruktuur in nie, veral water- en sanitasie-infrastruktuur wat ook beskadig is. Die geraamde koste vir menslike nedersettings staan ​​op R420 miljoen, vir al die verhalings,” het hy gesê.

Terwyl soek-en-reddingsoperasies vir vier vermiste mense aan die gang is, is 10 mense in die vloede dood.

Sedert 8 Februarie ervaar die provinsie meer as normale reënval, wat gelei het tot kitsvloede wat gesinne verplaas het en ekonomiese infrastruktuur in ses distrikte vernietig het.

Hy het gesê: “Die verslag van die SAWD (Suid-Afrikaanse Weerdiens) in die laaste kabinetsvergadering het aangedui dat die oorsaak van hierdie stortreën die El Nina-impak was wat verantwoordelik was vir bo-normale reënval en dit sou tot die einde van die eerste kwartaal van 2023 met ons wees.”

Hy het gesê die huidige ramp het plaasgevind teen die agtergrond van soortgelyke vernietigende weer in 2021 en 2022. Die impak van die rampe, het hy gesê, “bly ’n albatros” op die Oos-Kaapse regering.

Terwyl die vloede van 2021 en 2022 tot ’n ramp verklaar is wat verwoesting van R1,9 miljard veroorsaak het, is geen fondse aan die provinsie benut nie, het die LUR gesê.

“Ons met byvoeg dat die situasie wat ons in die gesig staar ongekend is en ons is in ’n erger situasie, beide wat ons finansiële situasie en die stand van ekonomiese infrastruktuur betref,” het hy gesê.

Die ramp in 2023, het hy gesê, was meer verwoestend, en gesê dit het paaie, brûe en huise in die meeste landelike distrikte vernietig.

“Die Chris Hani-distriksmunisipaliteit is die ergste getref weens die verplasing van gemeenskappe. Daardie gemeenskappe is in gemeenskapsentrums geplaas. Die meeste gemeenskappe in dr AB Xuma en Emalahleni Munisipaliteite is afgesny van dienste soos skole, gesondheidsorgfasiliteite en besighede om hul lewensbestaan ​​te onderhou.”

In die Joe Gqabi-distrik is grondverskuiwings ervaar, veral in Elundini Plaaslike Munisipaliteit. Hier is verskeie skole erg geraak deur die paaie wat afgesny is.

“Water- en sanitasie-infrastruktuur is in die meeste distrikte beskadig, wat gelei het tot wateruitdagings vir die gemeenskappe en gevolge vir die plaaslike toerismebedryf,” het hy gesê.

Williams het gesê toeristedorpe soos Coffee Bay is heeltemal deur die vloede afgesny en sê dit is “nadelig”.

“Die omvang van die ramp is sodanig dat ons pogings om die situasie na normaal te herstel heeltemal ondermyn word weens die voortgesette gure weer en momentum wat dit verg vir infrastruktuur om te herbou.

“Ons het ’n versoek aan die interministeriële komitee oor rampe ingedien om die SANW (Suid-Afrikaanse Nasionale Weermag) te betrek sodat hulle tydelike brûe in al die geaffekteerde gebiede kan voorsien sodat gemeenskappe aan dienste gekoppel kan word,” het hy gesê.

Verskeie staatsdepartemente en NRO’s en sommige politieke partye was op die grond om gemeenskappe in nood by te staan.

Konstruksie van tydelike skuilings en tydelike paaie het begin. Ten spyte hiervan het hy gesê die provinsie is “oorweldig weens beperkte hulpbronne”.

Oor onderwys het hy gesê die provinsiale departement sal “inhaalplanne” reël om verlore tyd wat deur die vloede veroorsaak is, te akkommodeer.

“Ons assesseringspanne sukkel steeds om al die inligting oor infrastruktuurskade weens die slegte toestand van paaie te verkry. Dit vertraag ons voorlegging aan die Nasionale Rampbestuursentrum (NDMC),” het hy gesê.

Hy het egter gesê die provinsie betrek staatsagentskappe om in hierdie verband te help.

Reën in die provinsie bly aanhoudend, het die LUR gesê.

“Daar word reeds voorspel dat ons ’n tropiese sikloon genaamd ‘Freddy’ deur die Madagaskar-eiland in die gesig kan staar, en dit kan lei tot meer kitsvloede wat hierdie provinsie kan beïnvloed. Ons rampspanne moet op waaksaamheid bly totdat die situasie bedaar,” het hy gesê.

 – SAnews.gov.za