Die departement van water en sanitasie het alle gemeenskappe langs die Vaaldam en Oranjerivier versoek om te oorweeg om te ontruim en na hoogliggende gebiede te verhuis soos wat watervlakke styg.

Dit aangesien 12 sluise by die Vaaldam oopgemaak is, en uitvloei by die Bloemhofdam tot 3 000 kubieke meter per sekonde verhoog is.

“Alle inwoners van nedersettings (en in dorpe) langs die oewer van die Benede-Vaal- en Benede-Oranjerivier moet dit oorweeg om te ontruim of te verhuis na hoër plekke wat ten minste bo die 1 in 20-jaar vloedlyn is (’n vlak waarop mense waarskynlik sal veiliger wees om bereik te word deur water wat uit die vrystellings vloei).

“Hierdie gemeenskappe moet verwys na munisipale ontwikkelingsplanne, plaaslike owerhede en rampbestuursagentskappe vir die liggings van hierdie vloedlyne. Die toename in watervrystelling word genoodsaak deur die voortdurende en intense reënval wat veroorsaak dat riviere oorloop en damme wat moet laat stort om sy infrastruktuur te beskerm,” het die departement in ’n verklaring gesê.

Die departement het ’n beroep op alle gemeenskappe langs die Vaal- en Oranjerivier, veral dié langs die oewer van Laer-Vaal- en Benede-Oranjerivier, gedoen om waaksaam te bly vir moontlike oorstromings en om te oorweeg om te ontruim en na hoogliggende gebiede te verskuif namate watervlakke styg.

Die departement het boere ook versoek om vee, roerende eiendomme en toerusting uit en weg van die rivieroewers te verwyder. Dit het die algemene gemeenskap verder versoek om enige aktiwiteit te vermy wat hul lewens kan benadeel.

“Die Vaal- en Oranjerivierstelsel ervaar vinnig stygende watervlakke weens die swaar reën en die departement gaan voort om maatreëls te assesseer en te implementeer om die uitwerking van hierdie vloede op sy infrastruktuur te versag en volle kapasiteit op sy opgaarreservoirs na die reënvalseisoen te waarborg.”

Om betroubare inligting oor heersende vloedstatus te bekom, het die departement gesê hy het vloedmonitering en voorspellingstelsels ingestel wat intydse data oor reënval, rivier- en damvlakke verskaf.

“Hierdie data word deurlopend ontleed om die departement in staat te stel om die toepaslike vrystellings uit elke dam te bepaal”.

Aangesien reënval en vloede ’n natuurlike verskynsel is en daarom beheer oor die gebeure beperk kan wees, raai die departement aan om noodsaaklike dienste en menslike nedersettings binne dele van die vloedvlaktes te plaas waar daar waarskynlikheid is van gereelde oorstromings wat binne ’n 1 uit 100-jaar vloedlyn is. – SAnews.gov.za