“Dit is heeltemal onaanvaarbaar dat sowat nege uit tien moordsake in Suid-Afrika onopgelos bly,” sê Tshepi Mmekwa, Aksiesentrum-koördineerder by Action Society.

“Dit is teenstrydig met die minister van polisie, Bheki Cele, se bewering dat hulle nog arrestasies maak. Dit dien absoluut geen doel om mense in hegtenis te neem net om hulle vry te laat om voort te gaan om onskuldige vroue en kinders te vermoor nie.”

Onder die wanbestuur van Cele het die Suid-Afrikaanse Polisiediens (SAPD) aanhou versleg, meen die drukgroep, met slegs 14,5% van moorde en 10,43% van gewapende rooftogte wat opgelos is, wat die polisie 30% minder geneig maak om moorde op te los en 39% minder geneig om gewapende rooftogte op te los as in 2018. 

Cele het in 2018 minister van polisie geword.

“Tydens sy staatsrede het president Ramaphosa die SAPD se reaksie op misdaad en korrupsie geprioritiseer,” het Mmekwa gesê. “Maar daar is geen duidelike plan oor hoe die polisie sy prestasie sal verbeter nie. ’n Duidelike plan sou wees om ’n bekwame, ervare persoon te kry om die polisiemag te bestuur. ’n Duidelike plan sou wees om van alle korrupte kommissarisse, middelbestuurders en beamptes ontslae te raak. Moenie meer onervare stewels op die grond aanstel voordat jy in reserviste, misdaadintelligensievermoëns of gespesialiseerde eenhede belê nie. Inhegtenisnemings moet resultate oplewer, nie ’n poging om in ’n polisieverslag iets positiefs te laat wys nie.”