Die ontmoeting is deel van “om ’n beter Matatiele te bou” sê ’n woordvoerder.

Deur Nombulelo Damba-Hendrik en Tsoanelo Sefoloko (GroundUp)

  • Die klein Matatiele-munisipaliteit in die Oos-Kaap het vandeesmaand minstens R1 miljoen aan ’n jaarlikse beplanningsvergadering in Durban bestee.
  • Die munisipaliteit sê dit sal nie munisipale projekte raak nie en dat die dorp goed bestuur word.
  • Maar verskeie multi-miljoen projekte in Matatiele – ’n sportsentrum, graansilo’s en ’n varsproduktemark – is onvoltooid of ongebruik.
  • Raadslede van die Matatiele-munisipaliteit in die Oos-Kaap het na Umhlanga Rocks, noord van Durban, gereis vir hul jaarlikse beplanningsvergadering, teen ’n koste van meer as R1 miljoen.

Vanjaar se vergadering, by die Garden Court Hotel, het ses dae geduur, van 5 Februarie tot 10 Februarie. Altesaam 108 kamers is bespreek teen R1 500 per dag, spyseniering uitgesluit. Die 54 raadslede en van hul personeel kan elk reiskoste tot R3 000 eis.

Volgens sy webwerf het die munisipaliteit in 2016 ’n bevolking van sowat 220 000 gehad.

Luncedo Walaza, woordvoerder van die Matatiele-plaaslike munisipaliteit, het gesê die presiese koste van die geleentheid sal eers later vandeesmaand bekend wees, maar R1 miljoen is begroot. 

Hy het nie verduidelik hoekom die raadslede verkies om die vergadering in Durban, sowat vier uur weg, eerder as in Matatiele te hou nie. Maar hy het wel gesê die geld wat aan die vergadering bestee word, sal geen munisipale projekte raak nie. Die vergadering was deel van ’n proses om ’n beter Matatiele vir almal te bou, het hy gesê.

Walaza het gesê dit gaan goed met die munisipaliteit. “Paaie word onderhou, vullis word verwyder, gras word gesny, stormwaterdreineringstelsel word verbeter en ons is amper op 100% om alle dorpe in Matatiele met elektrisiteit te voorsien,” het hy gesê.

Die gras word wel gesny en sommige paaie word onderhou, maar nie alles is reg nie. Drie multi-miljoen projekte sluimer al vir jare in Matatiele.

Konstruksie van die Matatiele-sportsentrum het in Oktober 2019 begin. Fase een van die projek sou in Desember 2021 voltooi wees, maar die kontrakteur het vertrek voordat dit voltooi was. Daar is ’n heining en ’n bietjie gras, maar nie veel anders nie. Tuinhokke, ’n waghuis en spreiligte moet nog geïnstalleer word.

Walaza het gesê ’n bedrag van R21 miljoen is aan fase 1 van die projek bestee.

Die tweede projek wat GroundUp besoek het, is van drie graansilo’s. Bouwerk het volgens Walaza in die 2014-2015-boekjaar begin om stoorplek vir boere na oes te verskaf. ’n Bedrag van R8,4 miljoen is gebruik en twee silo’s is agt jaar gelede klaargemaak. Die derde moet nog gebou word. Nie een van die voltooide silo’s is gebruik nie.

Walaza het gesê die tender vir die voltooiing van die sportsentrum en silo’s het in Julie verlede jaar gesluit. Hy het nie gesê wanneer die twee projekte voltooi sal wees nie.

’n Derde projek, wat agt jaar gelede voltooi is, maar nie gebruik is nie, is ’n varsproduktemark. Walaza het gesê die munisipaliteit het R5,3 miljoen aan die projek bestee, maar daar was geen reaksie van “belangstellendes” om dit te gebruik nie.

’n Varsproduktemark wat agt jaar gelede gebou is, is nie gebruik nie. Foto: Nombulelo Damba-Hendrik

In kommentaar oor die sportsentrum het inwoner Lubabalo Mandlamakhulu van Itsokolele gesê die munisipaliteit belowe al om dit sedert 2021 klaar te maak.

“As jy na hierdie veld kyk, is daar geen manier dat ’n bedrag van R21 miljoen gebruik is nie, maar die munisipaliteit verdedig dit deur te sê daar was ’n ondergrondse rots. Ons vraag is hoekom het hulle ’n plek met rots gekies terwyl ons soveel oop ruimtes in hierdie dorp het,” het hy gesê.

“Hierdie mense woon vergaderings in Durban by, maar een ding wat ek vir jou kan sê, is dat ons as inwoners nie die resultate sien nie,” het hy gesê.

Wonga Potwana, DA-raadslid, het gesê opposisiepartye is teen die idee om Durban toe te gaan net om ’n vergadering te hou. “Die plenaire vergadering is ’n moet, maar in Matatiele mors ons geld. Ons het 54 raadslede wat elkeen R3 000 reistoelae gaan eis. Ons probleem by die Matatiele-plaaslike munisipaliteit is ons besnoei nie koste nie. Hier is ’n aantal onvoltooide projekte en niks word daaraan gedoen nie,” het hy gesê.

Die berig is oospronklik deur GroundUp gepubliseer en met vergunning hier geplaas. Jy kan die volledige berig lees deur hier te klik.