Die skoolbeheerliggaam (SBL) sê onwettige kragverbindings is die skuld vir die kragonderbreking.

Deur Vincent Lali (GroundUp)

Leerders van Bloekombos High School het Donderdag en weer Vrydagoggend deur die strate van Kraaifontein, Kaapstad, opgeruk om te eis dat Eskom elektrisiteitstoevoer na hul skool herstel. Hulle sê die skool is al etlike maande sonder konsekwente kragtoevoer.

Leerderverteenwoordiger Njabulo Klaas het gesê: “Ons het na Eskom se kantore gegaan om vir amptenare te sê dat ons nie elektrisiteit het nie.”

Fisiese Wetenskappe onderwyser Yandisa Ndwandwa het gesê die kragonderbreking verhoed hulle om fotostaatmasjiene te gebruik om klaswerk te druk. “Ons kan ook nie projekteerders gebruik nie. Gevolglik neem dit ons twee dae om ’n les te leer wat normaalweg ’n dag sou neem. Ons klaskamers is donker in die winter,” het hy gesê.

Die area rondom die skool is deurspek met onwettige elektrisiteitsverbindings.

Graad 12-leerder Akhona Mbotshane het gesê: “Sommige van ons het reeds swak sig, so ons kan nie behoorlik in die klaskamer sien as dit donker is nie. Ek is bekommerd dat ons onder hierdie omstandighede beslis sal faal.”

“Ons wil hê Eskom moet elektrisiteit herstel en onwettige verbindings verwyder wat ons toegang tot elektrisiteit beïnvloed,” het hy gesê.

Mbulelo Ncedani, voorsitter van die skoolbeheerliggaam, het die elektrisiteitsonderbreking op onwettige verbindings geblameer. “Ons het verlede jaar elektriese drade na die nuwe informele nedersetting opgespoor en dit verwyder, maar dit is weer gekoppel,” het hy gesê.

Kobus Lamprecht, ’n senior tegnikus by Eskom, het aan GroundUp gesê hulle wag vir ’n bevel van die Stad Kaapstad om nuwe bedrading te installeer om die skool weer by die kragnetwerk aan te sluit.

Lamprecht het gesê om elektrisiteit na die skool te herstel, moet Eskom drade regmaak wat in nabygeleë besetting geleë is, maar kan dit nie doen nie, want daar is hutte rondom hulle gebou.

Bronagh Hammond, woordvoerder van die Wes-Kaapse departement van onderwys, het gesê: “Die skool se elektrisiteitstoevoer werk tans nie. Die skool het ’n kragopwekker om in die basiese behoeftes te voorsien. Pogings om elektrisiteit voltyds aan die gang te kry moet nog opgelos word.”

Hammond het gesê die departement het met Eskom gekommunikeer oor die kragonderbreking, maar “die skool is ingelig dat die kwessie moeilik is om op te los.”

“Terwyl onderrig en leer sonder elektrisiteit kan voortgaan, sluit dit enige toegang tot tegnologie in klaskamers uit,” het sy gesê.

Hammond het gesê die skoolbestuur en amptenare van die provinsiale onderwysdepartement het Maandag en Dinsdag gemeenskapsleiers ontmoet wat gesê het hulle “kyk na die ontkoppeling van alle onwettige verbindings”. 

Die Stad en Eskom moet nog formeel op GroundUp se vrae reageer.

Die berig is oospronklik op GroundUp se webtuiste gepubliseer en met vergunning hier geplaas. Jy kan die oorspronklike berig lees deur hier te klik.