Die Suid-Afrikaanse Weerdiens (SAWD) het Dinsdag gewaarsku dat aanhoudende en swaar reënbuie na verwagting sal voortduur, veral oor die laeveld en langs die platorandgebiede van beide Limpopo en Mpumalanga.

Drie mense is reeds dood in vloede in KwaZulu-Natal.

“Hierdie gebiede [Limpopo en Mpumalanga] het die laaste paar dae aansienlike reënval gesien en verdere ernstige reënval kan voorkom, veral oor die Mopani- en Vhembe-distrikte van Limpopo tot minstens vanaand,” het die SAWD gesê.

Dit sal langdurige druk op rampbestuur en noodpersoneel tot gevolg hê.

“Huidige modelle dui aan op verdere 24-uur reënval van 100 tot 200 mm, veral langs die platorand van Limpopo op Maandag en Dinsdag.

“Ander gebiede in Limpopo en Mpumalanga sal ook reënerige toestande ervaar, wat tot oorstromings kan lei omdat grondvoginhoud hoog is, en opvanggebied en rivierstelsels vol is,” het die SAWD gesê.

Die oostelike golf sal na verwagting voortgaan om die noordoostelike streke van die land tot 14 Februarie 2023 te tref.

Daar is ’n groot kans dat donderstorms oor Gauteng en die oostelike dele van Noordwes sal ontwikkel, wat swaar reënval sal meebring met ’n impak van oorstromings wat op 15 Februarie 2023 verwag word.

“Die oostelike golf sal na verwagting van 14 Februarie 2023 in die aand afneem met die intensiteit van langdurige reënval wat geleidelik afneem. Verspreide tot wydverspreide buie en donderbuie word egter steeds vir die res van die week vir ’n groot deel van die land verwag,” het die SAWD gesê.

SAWD sal voortgaan om enige verdere ontwikkelings met betrekking tot hierdie weerstelsels te monitor en sal daaropvolgende opdaterings uitreik soos vereis.

Gedurende die laaste helfte van verlede week en wat deur die afgelope naweek voortgeduur het, het ’’n stadigbewegende bolug-afsny-laagdrukstelsel oor die binneland gebly, wat wydverspreide en dikwels swaar reën oor die oostelike en noordoostelike provinsies veroorsaak het.

“Hierdie uiterste reënval het wydverspreide oorstromings tot gevolg gehad, met groot riviere (veral dié wat deur die Krugerwildtuin en laeveld beweeg) wat nou sedert die begin van die naweek vloedgebiede was.

“Die platorand en laeveldstreke van die Limpopo-provinsie en veral die Mpumalanga-provinsie het die swaarste van die oorstromings gedra, met veral die suidelike helfte van die Krugerwildtuin wat geraak is.

“Baie laagwater brûe en oorweë (insluitend die Krokodilbrug en die hoofweg by Laer Sabie) is oorstroom, terwyl talle hoofpaaie, insluitend die hoofpad wat Skukuza met Laer Sabie verbind, gesluit is weens vloedskade,” het die SAWD gesê.

Boonop het die teenwoordigheid van ’n bykomende laagdrukstelsel oor suidelike Mosambiek en noordelike KwaZulu-Natal die risiko van oorstromings langs die KZN-kuslyn vir Saterdagaand aansienlik verhoog, wat SAWD aangespoor het om die Oranje Vlak 9-waarskuwings uit te brei om ’n beduidende gedeelte van oostelike KZN in te sluit.

Die publiek is aangemoedig om gereeld weervoorspellings op televisie en radio te volg.

Opgedateerde inligting in hierdie verband sal gereeld beskikbaar wees by www.weathersa.co.za asook via die SA Weerdiens se Twitterblad. 

Aangesien die vloede veroorsaak het dat die land tot ’n nasionale ramptoestand verklaar is, sal AfriNUUS intydse opdaterings verskaf oor die jongste verwikkelinge.

– SAnews.gov.za