Zandile Christmas Mafe, wat van brandstigting en terreur aangekla word, het vanoggend in persoon in die Hooggeregshof in die Wes-Kaap verskyn. Die hof het gehoor dat partye ooreengekom het dat Mafe vir sielkundige waarneming verwys moet word, maar hy weier om terug te gaan na Valkenberg-psigiatriese hospitaal.

Advokaat Dali Mpofu SC het gesê dit is dalk as gevolg van sy vorige ervarings by die fasiliteit, hoewel bewyse van daardie ervarings nie in die hof ter tafel gelê is nie. Mpofu SC het aan regter Nathan Erasmus gesê sy kliënt hou steeds vol dat daar niks fout is met hom nie.

Die aanklaer, advokate Mervyn Menigo, het aan die hof gesê dat die staat glo dat die Valkenberg-psigiatriese hospitaal ’n aangewese fasiliteit was vir Mafe se waarneming aangesien die ander twee fasiliteite, voorgestel deur verdediging en die hof, naamlik Lentegeur Hospitaal en Stikland Hospitaal, rehabilitasiefasiliteite was.

Die hof het ook gehoor dat die waglys by die Valkenberg-psigiatriese hospitaal op 111 staan ​​en Mafe sal nommer 112 wees. Dit kan tot ’n minimum van tien maande duur voordat hy opgeneem kan word.

Regter Erasmus het die voorverhoor vir twee weke uitgestel en die partye beveel om ’n verslag voor hom te lê wat na ’n geskikte fasiliteit kyk en op voorstel van ’n onafhanklike psigiater wat deel sal vorm van die paneel wat Mage waarneem.  

Mafe het sy teenkanting teen die Valkenberg-psigiatriese hospitaal beklemtoon terwyl hy geskree het terwyl hy na die aanhoudingselle gestap het en die hof en die aanklaer gesê het dat hulle nie Valkenberg mag noem nie.