President Cyril Ramaphosa het die regering se oproep aan maatskappye, departemente en staatsbeheerde entiteite (SOE’s) herhaal om die werksondervindingsvereiste vir jongmense wat intreevlakposte soek, te verwyder.

“Ons herhaal ons oproep aan maatskappye, departemente en SOE’s om die vereiste vir werkservaring te verwyder vir jongmense wat intreevlakposte soek,” het hy gesê.

President Ramaphosa het tydens sy staatsrede (SONA) by die Kaapstadse stadsaal aangekondig dat ná verlede jaar se verbintenis om meer as 10 000 TVET-kollege-gegradueerdes in diens te plaas, die regering daardie syfer oortref het en ’n teiken gestel het om 20 000 TVET-kollege gegradueerdes in diens te plaas. 

“Die aantal studente wat ambagsopleiding in TVET-kolleges betree, sal in die 2023 akademiese jaar van 17 000 tot 30 000 verhoog word,” het president Ramaphosa Donderdagaand tydens sy toespraak gesê.

Die President het ook aangekondig dat die Nasionale Vaardigheidsfonds (NSF) vanjaar R800 miljoen sal voorsien om vaardighede in die digitale en tegnologiesektor te ontwikkel deur ’n innoverende model wat betaling vir opleiding aan indiensnemingsuitkomste koppel.

“Een van die sleutelbestanddele vir ekonomiese groei en mededingendheid is die vermoë om vaardighede te lok wat die ekonomie nodig het. Nadat ons ’n omvattende hersiening van die werkvisumstelsel voltooi het, sal ons vinnig beweeg om die aanbevelings wat gemaak is, te implementeer.

“Dit sluit in die vestiging van ’n meer buigsame punte-gebaseerde stelsel om geskoolde immigrasie te lok, die implementering van ’n vertroude werkgewerskema om die visumproses makliker te maak vir groot beleggers en die vaartbelyning van aansoekvereistes,” het president Ramaphosa gesê.

Hy het bygevoeg dat die regering ook ’n afgeleë werkervisum en ’n spesiale afdeling vir hoëgroei-beginners sal instel.

“Terwyl die hervormingsprogram aan die gang is, sal ons voortgaan om openbare en maatskaplike indiensneming te ondersteun om werk te verskaf aan diegene wat dit nodig het,” het die president gesê.

Meer as 200 000 kleinskaalse boere het koopbewyse ontvang

Intussen het president Ramaphosa aangekondig dat sowat 140 000 kleinskaalse boere koopbewyse ontvang het om saad, kunsmis en toerusting te koop, wat ’n hupstoot vir voedselsekerheid en landbouhervorming bied, as deel van die Presidensiële Indiensneming Stimulus.

“Hierdie inisiatief het gelei tot die verbouing van sowat 640 000 hektaar grond [en] ’n indrukwekkende 68 persent van hierdie boere is vroue. Vanjaar beoog ons om nog 250 000 koopbewyse aan kleinskaalse boere te verskaf.

“Hierdie is voorbeelde van die verskil wat die regering in mense se lewens kan maak deur innovasie, kreatiwiteit en toewyding,” het president Ramaphosa gesê. 

– SAnews.gov.za