Ramaphosa se “minister van ANC-beurtkrag” gaan belastingbetalers minstens R37 miljoen per jaar kos.

President Cyril Ramaphosa het tydens gisteraand se staatsrede (SONA) aangekondig dat hy nog ’n ministeriële portefeulje by sy “reeds opgeblase en ondoeltreffende kabinet gaan voeg.” Hy noem die nuwe pos die Minister van Elektrisiteit – maar ’n meer akkurate titel sal “Minister van ANC-beurtkrag” wees.

Só sê dr. Leon Schreiber, DA-LP en die party se woordvoerder oor staatsdiens en administrasie.

“Om belediging tot seer te voeg, het Ramaphosa duidelik gekies om die beurtkragkrisis te misbruik om meer gesellige werksgeleenthede vir nuttelose kaders te skep. Ná die aankondiging het die DA die Ministeriële Handboek gebruik om die minimum koste vir die belastingbetaler te bereken wat hierdie nuwe ministerie sal meebring, met die veronderstelling dat Ramaphosa ook ’n Adjunk-minister van ANC-beurtkrag sal aanstel, aangesien dit sy voorkeurmetode is om rondom patronaatskap te versprei,” meen dr. Schreiber.

“Benewens die feit dat hierdie ministerie net ’n nuwe laag burokrasie sal skep en verdere turfoorloë tussen die minister van ANC-beurtkrag, die minister van energie en die minister van openbare ondernemings sal aansteek, sal dit ook minstens R37 miljoen per jaar byvoeg tot die rekening wat belastingbetalers reeds vir ANC-ministers en hul kaders betaal,” voeg dr. Schreiber by.

Koste van minister en adjunkminister van “ANC-beurtkrag”:

“Die eerste komponent van hierdie koste is BBP-beskerming teen ’n koste van R8 miljoen per jaar. Dan kom die salaris van die minister, wat R2,4 miljoen per jaar is, en die adjunkminister se salaris op ’n koel R2 miljoen. En moenie vergeet van die vier luukse voertuie (twee vir die minister en twee vir die adjunk) wat met belastingbetalersgeld aangekoop sal word teen ’n gesamentlike koste van R3,2 miljoen nie. (Minister van finansies, Enoch Godongwana, het stilweg die perk op voertuigkoste tot R800 000 elk verhoog).

“Hierdie nuwe kabinetskaders sal natuurlik ook gratis water en elektrisiteit by elk van hul twee amptelike wonings (een in Pretoria en een in Kaapstad) kry tot ’n maksimum koste van R60 000 per jaar, per huis – vir ’n totaal van R240 000.

“Dan kom die poste vir kaders in die private kantore van die minister en adjunkminister. Die Handboek gee tans elke Minister die reg om 11 mense in hul private kantoor in diens te neem, terwyl die Adjunkminister 7 kry. Die twee tabelle hieronder dui aan dat die personeel wat in die kantoor van die nuwe Minister in diens is, meer as R8,5 miljoen per jaar sal kos, terwyl die Adjunkminister se kantoor sal meer as R4,5 miljoen per jaar kos.”

Minister se kantoor:

Adjunkminister se kantoor:

Dit bring die totaal op R37 miljoen per jaar te staan. Dit sluit egter nie eers die koste in van die vier amptelike wonings wat hierdie kaders sal bewoon nie, die binnelandse en internasionale reise wat hulle gaan onderneem, asook die koste van die huur van meer luukse kantore en die oprigting van “die departement van ANC-beurtkrag” wat sal rapporteer aan die Minister.

“Die DA verwerp Ramaphosa se misbruik van die ANC-gemaakte elektrisiteitskrisis as ’n geleentheid om meer patronaatskap aan sy mede-kaders te versprei. Ons het reeds die Ministeriële Handboek aan die Openbare Beskermer gerapporteer oor die oënskynlike feit dat daar geen wet op die boeke is wat vir die bestaan ​​daarvan voorsiening maak nie,” sê dr. Schreiber.

“Dat Ramaphosa kan opstaan ​​en ’n toespraak maak wat belastingbetalers oombliklik tienmiljoene rande kos sonder enige parlementêre toesig of kosteberekening hoegenaamd, bevestig dat die Handboek niks meer as ’n onwettige hulpmiddel is om ANC-korrupsie te bevorder nie.”