President Cyril Ramaphosa sê die regering werk aan meganismes om beskerming te verbeter vir diegene wat die fluitjie oor korrupsie blaas.

Dit volg in die nasleep van die SA Toerismeraad wat ’n forensiese ondersoek ingestel het oor die fluitjieblaser wat die omstrede R1 miljard se Engelse Sokkerborgskap uitgelek het.

“Ons werk daaraan om die Getuiebeskermingseenheid te bekwaam en sal wysigings aan die Wet op Beskermde Openbaarmaking en Wet op Getuiebeskerming instel om beskerming vir fluitjieblasers te versterk,” het hy Donderdag gesê.

President Ramaphosa het tydens die staatsrede by die Kaapstadse stadsaal gesê werk is reeds aan die gang om toegang tot die getuiebeskermingsprogram te verbeter vir staatsamptenare wat wanadministrasie, korrupsie en onetiese gedrag blootlê.

“Ons sal die konsepwetsontwerp op openbare verkryging finaliseer om swakhede wat deur die staatskapingskommissie geïdentifiseer is, aan te spreek en doeltreffendheid, waarde vir geld en deursigtigheid te verbeter.

“Ons herleefde wetstoepassingsagentskappe neem ferm stappe teen maatskappye en individue wat na bewering by staatskaping betrokke was,” het president Ramaphosa gesê.

President Ramaphosa het gesê die Nasionale Vervolgingsgesag (NVG) se ondersoekdirektoraat, wat in 2019 gestig is, het 187 beskuldigdes hof toe geneem in 32 staatskaping- en korrupsiesake.

“Meer as R7 miljard is tot dusver aan die staat teruggegee uit staatskapingsake. Tot op hede is R12,9 miljard se fondse en bates gevries. Vanjaar sal die Ondersoekdirektoraat as ’n permanente entiteit binne die NVG gestig word,” het hy gesê.

Hierdie pogings dra by tot geloofwaardigheid aan die President se aanstelling in Augustus 2022 van die Nasionale Anti-Korrupsie Adviesraad, wat bestaan ​​uit mense van regoor die samelewing wat adviseer oor geskikte meganismes om korrupsie te stuit, insluitend ‘n hersiening van die institusionele argitektuur vir die bekamping van korrupsie.

President Ramaphosa het gesê vir die land om enige vordering te behaal in die aanspreek van die dringende uitdagings waarvoor dit te staan ​​kom, kan daar geen hinternis wees om ’n bekwame en doeltreffende staat te bou nie. 

– SAnews.gov.za