Woordvoerder van president Cyril Ramaphosa, Vincent Magwenya, het vandag ’n beroep op alle belanghebbendes gedoen om met die regering saam te werk om die energietekort wat Suid-Afrika ervaar op te los.

Magwenya het tydens ’n media-inligtingsessie gepraat oor die president se skedule vir die res van hierdie maand. Magwenya het gesê president Ramaphosa is geskeduleer om verskeie byeenkomste oor die volgende twee weke by te woon, insluitend die Afrika-unie-beraad in Ethipoië, nasionale weermagdag in Richardsbaai en die nasionale begrotingsrede in Kaapstad.

Magwenya se oproep oor die energiekrisis kom op die rug van president Ramaphosa se aankondiging tydens die staatsrede (SONA) van ’n nasionale ramptoestand om die elektrisiteitskrisis aan te spreek, en die toevoeging van ’n minister van elektrisiteit in die presidensie om saam met die nasionale energiekomitee (Necom) te werk.

“Dit is nie die tyd vir vingerwys of polities gemotiveerde hofaksies of regsgedinge nie. Dit is die tyd om verby ideologiese en politieke verskille te kyk en saam te werk in belang van ons nasie, [en] om die ekonomie te laat groei en lewensbestaan ​​te onderhou.

“Selfs diegene wat bedenkinge koester oor die benadering wat die president gekies het, word verwag om aan te sluit en skouer aan die wiel te sit, want uiteindelik werk ons ​​almal na dieselfde doelwit,” het Magwenya gesê.

Met betrekking tot kommer dat die nasionale ramptoestand-proses vir persoonlike gewin misbruik kan word, het Magwenya die president se bewering herhaal dat geen staatskas geplunder sal word nie.

“President Ramaphosa het maatreëls aangekondig om enige vorm van misbruik van staatsfondse te hanteer. Bo en behalwe dat die ouditeur-generaal (OG) verskeie prosesse fyn dophou terwyl dit uitrol, verwag die president van wetstoepassingsagentskappe om waaksaam te wees en vinnig op te tree in die hantering van diegene wat sal probeer om voordeel te trek uit die situasie,” het hy gesê.

Magwenya het verduidelik dat die besluit om die nasionale ramptoestand te verklaar, geneem is in oorleg met ’n wye verskeidenheid belanghebbendes.

“Suid-Afrika staar ’n enorme krisis in die gesig, wat beide ekonomiese en sosiale stabiliteit bedreig. In oorleg met sake-, arbeids-, intergeloofsleiers, gemeenskapsorganisasies en die Presidensiële Koördineringsraad (PKR), is president Ramaphosa aangemoedig om dapper maatreëls te tref wat die huidige elektrisiteitskrisis effektief sal hanteer.”

Oor ontwrigtings wat tydens president Ramaphosa staatsrede plaasgevind het, het Magwenya die tonele wat afgespeel het as “ongelukkig en ontstellend” beskryf.

“Die energieke en gefokusde wyse waarop [die president] sy staatsrede gelewer het, het ’n president getoon wat vasberade bly oor die taak om die magdom uitdagings wat die land in die gesig staar op te los en belangriker, wie aanspreeklik bly teenoor die nasie oor die werk van sy administrasie,” het Magwenya gesê en bygevoeg dat die Nasionale Vergadering Dinsdag en Woensdag ’n debat oor die SONA sal hou, met die president wat na verwagting Donderdag op die debat sal reageer.